Funderar du på att köpa en badtunna? Eller kanske bygga en själv? Det finns mycket som man måste tänka på om man vill få ett riktigt bra resultat. Inte minst är säkerheten viktig.

En badtunna är inte alls lika dyr som en pool, vilket beror på att den är betydligt mindre. Den ger dock nästan samma känsla av lyx, vilket har gjort det mycket populärt med badtunnor. Till skillnad från en pool går det dessutom att bada i en badtunna även på vintern.

De flesta badtunnor har en exteriör av trä, men det är få som är byggda av trä rakt igenom. En tunna i 100 % trä håller i ungefär tio år, och är lite besvärlig att rengöra. Många väljer därför en insats i plast, glasfiber, aluminium eller rostfritt stål. Dyrast är det sistnämnda, men en insats i rostfritt stål är det mest formstabila alternativet, och behöver aldrig bytas. Aluminium är också stabilt, men måste lackeras för att inte färga av sig, och behöver lackas om när färgen släppt.

Badtunna på landetOavsett vilket material man väljer för sin insats kan man välja att klä in den på olika sätt. Det behöver inte göras med trä, man kan även mura in insatsen med natursten eller sänka ned den i terrassen. Det är dock viktigt att tänka på att det ska gå att byta insatsen om den blir skadad. Väljer man en insats i glasfiber går det dock att laga den om så skulle ske.

Uppvärmning

En badtunna kan värmas upp med el eller vedeldning. El är det dyraste alternativet, men gör också att man kan reglera temperaturen exakt via termostat. En vedeldad tunna håller sig också varm i flera dagar, framför allt om man har lock på tunnan. Lock rekommenderas också för att undvika tragiska olyckor som denna. I vissa fall kan dock eluppvärmning vara enda alternativet, t.ex. om badtunnan byggs väldigt nära grannens tomt.