Många älskar att bada och finns det något härligare än att ha en egen pool eller badtunna? Viktigt bara att vattnet är rent så inte några bakterier sprids.

vatten poolMed bad i härliga pooler där vattnet är tempererat och skönt förlänger man sommaren. En badtunna är en slags pool som blir allt med poppis. En sådan kan byggas invid en stuga med utsikt mot en sjö för allra mysigast effekt. Men viktigt att badtunnan hålls ren och städas när den inte används.

Viktigt att hålla rent vattnet i poolen och badtunnan

I en artikel i Expressen går det att läsa om att hur vardagslyxigt det än är att krypa ner i en ångande badtunna så är det viktigast att vattnet däri är hygieniskt och fräscht. Det gäller alltså att göra ren tunnan med jämna mellanrum. Till skillnad från en vanlig pool är det svårare att upprätthålla en bakteriedödande nivå i en badtunna, detta för den varma temperaturen bland annat:

En vanlig bakterie är Pseudomonas aeruginosa som kan resultera i hudinfektionen Pseudomonasfollikulit, eller ”badtunnesjukan” som den också kallas. Det är större risk att drabbas om tunnan eller poolen till exempel är dåligt rengjord eller om många badar i samma anläggning.

 

Största badtunnan i världen

 

Apropå ofräscha tunnor med vatten, i Göteborgs-Posten går det att läsa om världens största badtunna som bygdes upp vid Röda Sten i Göteborg förra året. Den var tolv meter i diameter och 315 kvadratmeter stor. Vattnet var mellan 35 till 38 grader varmt. Men frågan är hur rent vattnet var med alla badare. Förmodligen inte jättehygieniskt.

Även i London kan man på offentlig plats bada i en varm badtunna eller jacuzzi och dessutom se på bio samtidigt. Hot Tub Cinema är fakttiskt på riktigt, även om det kan vara svårt att tro det. För att läsa mer om detta fenomen kan man trycka sig vidare till artikeln i tidningen Café här.