Som de flesta vet är mörker perfekt att gömma sig i. Så tänker så klart även inbrottstjuvar när de smyger kring husknutar, altandörrar lätta att öppna och fönster som står på glänt.

Under vintern ökar antalet inbrott och det finns en del att tänka på. Bland annat är det bra att ha rediga lås på både dörrar och fönster, och bor du i lägenhet är det viktigt att ha en säkerhetsdörr som inte går att bryta sig in igenom med en kofot eller liknande, en sådan hittar på https://www.prodoor.se/.

Polisens råd till dig som vill slippa inbrott

Men hur gör du för att skydda dig på fler sätt? Polisens råd som går att läsa om i Dagens Nyheter är att tänka på följande:

  • Ha ordentliga lås, inte bara på entrédörren utan också altandörrar.
  • Ha ett väl fungerande larm.
  • Ha belysning utanför huset med rörelsedetektorer, det är avskräckande eftersom inbrottstjuven riskerar att inte förbli anonym.
  • Belysning med timer inne i huset som tänds och släcks med jämna mellanrum, så att det ser som att man är hemma.
  • Ha en grannsamverkan, hjälp varandra när man är på semester.
  • Ställ in bilar i garage om möjligt.
  • Var vaksamma på okända personer som rör sig i bostadsområden, ser man något misstänkt eller vid pågående brott ska man göra av sig till polisen.

Om du bor ute på landet och har en gård kan det vara bra att ta del av den information som finns i tidningen LandLantbruk. Ett råd är att jobba förebyggande med att hålla ladugårdar, förråd och uthus låsta när de inte används. Då kan inte tjuven komma åt maskiner som kan ge mycket pengar på en andrahandsmarknad. En hund avskräcker också tjuvar, särskilt en hund som skäller inuti ett hus, det avskräcker, även om det är en liten hund. Grannsamverkan är även det något som avskräcker många tjuvar från att slå till i just ditt område, eftersom de då blir mer uppmärksamma på att grannarna har koll och kanske registrerar numret på regskyltar på okända bilar som åker förbi. Larma gärna huset, en skylt om larm kan avskräcka.

Läs mer om hur du kan hålla tjuven borta i denna artikel från Svenska Dagbladet.