Ska du lägga en grusgång till ditt hus? En slingrande gång som går från din ytterdörr och tar en vända till gästhuset eller örtagården är ett vackert sätt att skapa struktur i din trädgård. Det finns en hel uppsjö av vackra dekorstenar som du kan använda till din grusgång om du vill göra den lite utöver det vanliga.

På https://www.flisbyab.se/produkter-ute/dekorsten-grus kan du hitta ett stort och förgyllande sortiment att vackra dekorstenar till din grusgång. Varför inte lägga lite vacker sjösten i gången? Den grafitmelerade är en klassiker som avger en lite blå grå nyans till din grönskande trädgård. Eller varför inte bryta av med stora, mjuka och härliga stenar som är behagliga att gå barfota på? Låt inspirationen flöda, så tipsar vi om hur du lägger den! 

Skapa grusgången med enkla steg

Att lägga grusgång är inte ett svårt arbete, om än tungt eftersom gruset väger mycket. Det lönar sig dock, eftersom gruset håller borta ogräs och är bra för strukturen i din trädgård.

Börja med att gräva bort ungefär en decimeter i en gång som du bestämmer ska gå på din tomt. Du kan markera ut gången genom att placera spikar längs den planerade gången och sedan fästa ett snöre mellan dem. Då är det enkelt att sedan gräva ut gången. För att undvika att det skapas ogräs i din grusgång kan du lägga en fiberduk längs gången. Häll med fördel ut ett lager makadamsten som bärlager innan du lägger på dekorstenen. Du kan lägga kantsten längs grusgången om du vill undvika att gräsmattan och grusgången sedan ”blandas ihop” vid sidorna:

– Förr högg man en rak och snygg kant i gräset, och lät grusgången ligga något lägre än gräsmattan. Vill man kan man sätta kantstål eller en kant av granit mot gräset. Eller ett trästöd, om man är beredd att byta ut det efter några år, säger Kolbjörn Waern. GP

Här kan du få lite inspiration kring vilka redskap som är bra att ha i din trädgård när du ska kratta grusgången, rensa bort ogräs och annat smått och gott.