Det är mysigt med en egen pool både för stora som små. Perfekt att hänga vid och ha poolparty med grillning, men framför allt massor av bad varma sommardagar och ljumna kvällar. I och med att du har en pool krävs det också några måsten, precis som med allt annat.

Förutom att sköta om poolen krävs det också att den är säker, framför allt för barn. För det är lyxigt med egen pool hemma, men en olycka kan snabbt vara framme om inte de rätta skyddsåtgärderna är genomförda. Vet du om att du har gjort allt för att förhindra olyckor, kan du lugnt luta dig tillbaka och njuta av solen och slappna av.

Använd poolskydd

Enligt lag måste du ha ett poolskydd av något slag. Men ett skydd gör dessutom att värmen stanna kvar i poolen, och du slipper få ner en massa skräp i den. Lagen gäller i och för sig enbart bassänger och pooler som är fasta, men även om den är flyttbar bör du tänka på säkerheten.

Det är en fördel om poolskyddet är lätt att öppna och täcka över. Är det krångligt kanske du undviker ta dig ett svalkande dopp eller att barnen får ha roligt ett tag. Du kan välja mellan olika typer av skydd, allt från sådant som ligger och flyter på vattenytan, till poolskydd som glider i en skena och är fastmonterad i ena ändan av poolen eller pooltak som gör att du kan bada fast det regnar. Vissa skydd går att manövrera automatiskt, vilket underlättar betydligt. Allt hänger på vilka kostnader du är beredd att lägga på ett skydd för poolen och vilken utformning den har.

Säkerhet och säkerhetstips

Självklart ska du aldrig låta barn bada i poolen utan uppsikt, för en olycka kan ske på ett ögonblick. Drunkning är faktiskt den vanligaste orsaken till att barn mellan ett till sex år dör. Dessa olyckor sker i poolen eller en damm där hemma eller på badplatser. Ha ett minst 90 centimeter högt staket runt om poolen med en självstängande grind med ett lås. För flyttbara pooler, ta bort stegen när ni har badat. Bara för att ni inte badar, hindrar det inte badsugna grannbarn att bada, därför bör du alltid ha skydd på poolen när ni inte är hemma.