Det är olika det här hur man har för vanor, om man äter middag vid ett stort matbord tillsammans med en bullrig och stor familj. Eller om man hellre äter ute på restaurang med vänner, eller en snabbpizza framför TV:n i all stillhet. I dag skriver vi om köket, om matvanor och om hur vi lever nu jämfört med för bara några år sedan.

inredning kökKöket sägs vara hemmets hjärta. Det beror lite på hur man lever och om man gillar att laga mat. En del inreder sitt kök med öga för detaljer och känsla för att det ska bli en hemtrevlig stämning, andra vill ha det elegant eller kanske minimalistiskt – för att inte tala om industriellt och ruffigt. Och lika många stilar som det finns inredningsmässigt när det kommer till ens matplats – lika många olika matvanor finns det ute bland det svenska folket och över tid.

I Göteborgs-Posten kan vi få reda på hur vitt i köket faktiskt vinner hos hela sex av sju personer. Vitvarorna blir vita igen, vitmålade väggar är fortfarande vitmålade och nu kommer även en trend med vitlaserade golv. Inredningstrenden är alltså fortfarande ljus – i dubbel bemärkelse. En minimalistisk strömning som verkar vara nationsvida. Rostfritt tycker många är svårt att polera utan i stället syns det ofta fingeravtryck och andra flammiga fläckar. Industririktningen är fortfarande existerande med råa ytor med betong och tegel, men det slår inte det vita på långa vägar. Kanske tycker många att vitt känns tidlöst och som en färg som man inte kan tröttna på utan leva med länge, till skillnad från starkare kulörer och stilriktningar.

Våra matvanor förändras över tid

I en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur mycket våra matvanor i Sverige har förändrats över tid. Fram till för bara några år sedan ökade köttkonsumtionen i rasande takt, mer och mer kött och mindre mjölk. Anledningen är att många svenskar vill anamma en kontinental livsstil där man äter mindre hemma och mer ute, blandat med flera matlagningstrender som folk hakar på – med pulled pork med m

bär, blandade

era.

Något som har förändrats listar vi här nedan, taget från samma artikel som ovan:

  • Mjölken har stadigt förlorat i status sedan 80-talet
  • Köttet har ökat i förbrukning och konsumtion
  • Vi äter allt mer ost, fet grädde, fil och yoghurt

I Dagens Industri kan vi läsa om hur vissa rika personer har riktigt udda matvanor. I vissa kretsar är det inte helt konstigt att någon tar med sig en egen kock på middagsbjudning, även om det nog får sägas vara lite otrevligt, oavsett vilken social krets en tillhör. Några udda historier i artikel som får en att haja till är bland annat hur Borgmästaren i New York tagit mat från främlingars tallrikar men detta kan också vara lösa rykten tagna ur en annan kontext. En annan urban legend som kommer fram i samma nyhetsartikel är hur vissa rika personer är vana att ha sin egen kock, och därför tar med sig den för att vara säkra på att få den mat som de verkligen vill ha. Men det kan man inte alltid få, särskilt inte som gäst hemma hos någon.