Villainbrotten över hela Sverige ökar och mest utsatta är hemmen i semestertider, men det finns sätt att med enkla meddela skydda sitt hem och på så vis hålla tjuven borta – genom att installera ett villalarm kan man minska risken att bli utsatt för inbrott med hela 22 procent.

inbrott tjuv dörrKöp larm till villa och håll tjuven borta, så låter många larmföretags olika slogans, men det finns en sanning bakom dessa. I en rapport som Villaägarna presenterat kan man med hjälp av ett villalarm minska risken att ens hem blir utsatt för inbrott med hela 22 procent. Konstigt är det inte heller att många villaägare också väljer att installera larm, men det varierar beroende på vem det är som bor i huset. Mest köpbenägna är till exempel barnfamiljer och ensamstående men personer i 30-årsåldern eller personer som är över 70 år tillhör de grupper som vanligtvis avstår. Dock ska man också komma ihåg att ett larm inte är det enda sättet att skydda sitt hem på och att det också ibland krävs fler åtgärder.

Så skyddar du ditt hem från inbrott

Det finns många sätt att skydda sitt hem från att bli utsatt från inbrott, för trots villalarm är det många inbrott som sker varje år. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, var det till exempel år 2014 hela 22 400 bostadsinbrott som polisanmäldes och av dessa var det 14 600 som skedde just i villor. Så även om larm är ett bra sätt att hindra tjuven från att välja att begå sitt inbrott just i din villa så finns fler saker som man kan göra för att hålla tjuven borta. Till exempel skriver Vi i villa en del smarta tips att hålla i bakhuvudet för att göra ditt hem mindre attraktivt och också försvåra för tjuvar som väl tar sig in i ditt hem. Bland annat skriver man om hur många väljer att förvara både nycklar och annat som tjuven vill åt i en skål eller låda i hallen och att man vanligtvis har en låda i köket för viktiga papper, pass och kontanter. Det ska man inte ha. Att förvara värdesaker precis innanför ytterdörren är det vanligaste misstaget många gör och därför också platser där tjuven rotar först av alla platser. Vad man ska göra är att försvåra för tjuven som vill att inbrottet ska gå så fort som möjligt för att lyckas komma undan snabbt med många värdesaker. Så försök ha lite fantast och tänk att om det är jobbigt för dig att hämta fram sakerna är det också svårt för tjuven att hitta dem.

Snabba tips:

  • lås.hus.inbrottInstallera larm – gärna ett som tjuven ser och även ett tyst larm som tjuven inte ser eller hör som skickar information till en aktiv larmcentral.
  • Grannsamverkan – håll koll på vilka som bor i ditt område och upplys varandra om personer ingen känner till stryker omkring.
  • Göm värdesakerna – ha inte dina värdesaker framme, på display i fönster och hyllor, speciellt inte som man kan se utifrån då detta lockar till sig tjuvar.
  • Lås om dig – ha ordentliga lås på dörr, fönster och altan eller balkongdörrar och lämna aldrig fönster öppna när ni inte är hemma.