På höstens Formex-mässa förutspåddes att geometriska former skulle bli den stora trenden för 2026, och visst hade man rätt – geometriska former passar på allt från golv till tak, både för lampor, möbler och väggar.

Arkitektur & designEn stark trend för 2016 är utan tvekan de geometriska formerna vilka förutspåddes bli en av årets starkaste genomgående trender redan på Formex-mässan under hösten 2015. Redan då skrev till exempel Expressen om hur många av designerna som ställde ut under Formex just använt sig av denna typ av formgivning både på mönster, möbler och belysning. Och just belysningen och lamporna är vad som inspirerats mest av trenden. Nu ska lamporna vara geometriska vilket betyder att lampor i form av cylindrar, klot, koner och cirklar är hetare än aldrig förr, något som bland annat Elle decoration skriver om. Så om du länge funderat på att införskatta en ny tak-, golv eller sänglampa är denna stil något att kika efter och vill man göra det lätt för sig är ett tips att spana in lampor och möbler från Tom Dixon. Det varumärket har allt från lampor och möbler i klassisk tappning till produkter av mer modern karaktär men vad man kan vara säker på oavsett vilken produkt man än väljer är att alla har samma goda kavitet och är skapade med omsorg.

Låt geometriska former ta över

Det geometriska formerna är heller inte begränsade till att fokusera på enbart möbler och belysning, även tapeter och väggar ska i år vara i geometriska mönster. Det är något som bland annat tidningen Allas skriver om som också delar med sig av en hel del inspiration till hur man kan tolka trenderna för inredningen år 2016 på olika sätt. Vad man till exempel skriver om är hur väggarna kan få en snygg geometrisk elegans genom att man med enkla medel sätter upp exempelvis en mönstrad fondvägg för att på så vis skapa olika dimensioner. Vad man till exempel tipsar om är heta mönster just nu är:

  • Djärva och grafiska mönster i olika nyanser.
  • Tapeter som ser ut som tegel
  • Struktur i form av målade väggar med strukturfärg