Vad för något är egentligen ett dolt fel när man köper ett hus? Och vad kan man förvänta sig när man köper ett gammalt hus?

 

Se till att din tvättstuga, källare och sommarstuga hålls torr året runt. Med en kraftfull avfuktare från E-klok slipper du farlig fukt och mögel på de platser du minst av allt vill ha det på. Det är viktigare än man kan tro.

 

Fuktiga utrymmen bra om för förvaring av äpplen

 

Det är bra med en kall och fuktig källare, enligt en artikel i Expressen, ifall du ska förvara till exempel äpplen på ett bra sätt. Annars är det inte så bra med fukt och kyla inomhus, inte för huset i sig. En renovering kan kosta mer än vad man tro, därför bör man se upp med detta.

 

Förr eldade folk med ved eller olja så att murstocken blev varm. Numera får man ingen värme från den, efter att man till exempel gått över till jord- eller bergvärme, och det förändrar klimatet på vinden och i källaren – NWT.se

 

 

Dolda fel kan bli dyrt, liksom renoveringsfällor

 

I Sydsvenskan går det att läsa om renoveringsfällor som kan stå en dyrt. När du köper ett gammalt hus kan det gömma sig en hel del kostnader bakom allt som behöver fixas. Det kan vara allt från mögelangrepp, läckande tak till skorstenar som inte fungerar som de ska. När dolda fel dyker upp kan budgeten gå i kras, och eventuellt ett äktenskap på kuppen. Om du funderar på att köpa ett renoveringsobjekt, räkna med att kostnaderna blir högre än du först tänkt dig.

 

Det läggs ett stort ansvar på köparen när denna köper ett hus, säljare kan inte ställas till svars för skador som inte direkt syns, exempelvis rör som måste bytas eller rötskador. I ett äldre hus får köparen helt enkelt räkna med dolda skador, med tanke på bostadens pris, skick och ålder. Om en nyligen gjord renovering inte gjorts på ett korrekt sätt kan däremot säljaren ställas till svars, ifall det till exempel skapat skador på huset. Ett dolt fel är ett fel som köparen med andra ord inte hade kunnat förvänta sig.