amaryllis julblommaJulens finaste blomma amaryllis finns nu i många hem och säljer slut som smör i blomsterbutikerna. Men tyvärr kan det vara ganska svårt att få sin amaryllis i vas att överleva eller hålla sig fin länge om man inte vet hur man ska bära sig åt. Luft och vatten är två viktiga komponenter för att lyckas hålla sin amaryllis i riktigt fint skick hela julen. 

I tidigare inlägg kan man läsa om hur man får till en vacker trädgård till våren. Men hur får man det vackert och mysigt inomhus under julen? Genom att ha en eller flera vackra amaryllisblommor hemma såklart! Amaryllis är en av de vanligaste julblommorna, men också en av de vackraste. Men de kommer med ett pris, de har svårt att få upp vatten. Så det gäller att veta vad man håller på med för att få sin amaryllis att hålla sig fin längre.

Floristernas hemlighet

Innan har det nästan bara varit florister som kunnat få blomuppsättningar med amaryllisar sådär extra fina och hållbara. Men nu är floristernas hemlighet ute i det öppna och det går lika bra att få till de där den där ståtliga vasen med amaryllisar i hemmet också. I en artikel publicerad av Expressen Leva och Bo kan man läsa om att hemligheten ligger i att man ska se till att amaryllisen får tillräckligt men vatten i sig, genom att släppa ut luft från stjälken. Blommans stjälk är nämligen ihålig och där samlas luft, som hindrar stjälken från att dra upp vatten. Till att börja med ska man sticka ett hål i stjälken precis under blomman och sedan sätta ner den i en hink med vatten under några timmar. Om stjälken börjar pipa lätt vet man att luften sipprar ut. Sedan gäller det att hålla för med fingret över alla hål när man förflyttar blomman till vasen igen. På detta vis får amaryllisen som snittblomma i sig det vatten den behöver – och blir av med onödig luft!

Om du hellre vill plantera amaryllis, gör såhär: