När du utvärderar vilken typ av värme som passar din plånbok och dig bäst finns det många aspekter att ta hänsyn till. Med rätt värme till ditt hus eller din villa kan du få rimliga driftkostnader och minimera risken för fuktskador.

Det finns mycket att tänka på när du väljer värme till ditt hus. De viktigaste att tänka på är kostnad, effektivitet, värmens reglerbarhet och om anordningen kan skada ditt hus. Genom att investera i pellets till din bostad får du genom eldning en behaglig värme och varmvatten för en liten peng, då pellets har högt energivärde. Det är förhållandevis en liten åtgärd som ger låg driftkostnad och effektiv och jämn värme till ditt hus. På Energimyndighetens hemsida kan du få mer information om energiförbrukning och kostnader.

Driver ut fukt och avger ytterst lite aska

Genom att skaffa en pelletspanna eller pelletskamin till ditt hus ser du till att luften cirkulerar bättre och att onödig fukt drivs ut från din bostad, vilket annars kan orsaka mögel- och fuktskador. Eldningen av pellets avger minimalt med aska och belastar miljön mindre än många andra alternativa uppvärmningstekniker. Pelletspannor är byggda för att värma vattenburna värmesystem, vilket är vanligt i äldre byggnader. Bengt, rådgivare på energikontoret i Skåne, berättar om pelletsvärme för tidningen Gård och Torp.

– Att ersätta direktverkande el med vattenburen värme brukar löna sig på sikt. Tycker man att en pelletspanna innebär för mycket rördragning kan ett alternativ vara att effektivisera eluppvärmningen med en pelletskamin.

Stora bolag investerar i pellets

Det lönar sig inte bara hos hushåll att överväga att skaffa pelletsvärme, även stora bolag ser nytta i frågan. Det framgår i Dagens Industri att skogsbolaget Stora Enso investerat i både pelletsproduktion och upprustning av värmepannor för att få en mer kostnadseffektiv uppvärmning och satsa på förnybar energi.