Ska du renovera? Då kan det bli svårt att betala av på ett eventuellt lån, det nya1634070-home-improvement-handyman-sanding-wooden-floor amorteringskravet påverkar nämligen även tilläggslån. Men det finns möjligheter att låna på andra sätt och med lite sparande ska en renovering trots allt bli möjlig.

Finansinspektionen har sagt sitt, beslutet är gjort. Nu är reglerna för hur amorteringskravet ska se ut klara – och det kan bli kostsamt för dig som vill ta ett nytt lån eller om du vill låna på ditt boende till en renovering.

Det är nämligen som så att från och med den 1 juni blir det krav på att de bostadslån som tas måste ha amortering inräknad. Det innebär att du måste betala av en viss procent på lånet tills du har enbart är belånad på 50 procent av bostadens värde. Detta kommer även att gälla för dig som planerar att renovera till exempel kök eller badrum, eller bara vill addera en summa till ditt bostadslån. Finansinspektionen har bestämt att tilläggslån ska amorteras på 10 år, vilket innebär att om du till exempel ska renovera ditt kök och behöver ett lån på 100 000 kronor så har du tio år på dig att amortera bort lånet. Men det finns självklart andra alternativ än att låna på bostaden, du kan till exempel göra det kloka valet i att försöka spara in till en renovering eller att försöka göra en så billig renovering som möjligt. Det går även att komplettera lånet med snabblån, om du till exempel behöver köpa in mer färg. Med det sagt behöver du kanske inte låna en så stor summa på en gång.

Det är ju intressant att detta med amorteringskravet också drabbar möjligheten att renovera, eftersom det redan vid årsskiftet blev dyrare att renovera i och med att rotavdraget försvagades. Frågan är ju nu vad som kommer att vara nästa steg från den nuvarande regeringen? Kanske blir det totalförbud att renovera överhuvudtaget.