Är det dags att dra ny el eller är det renovering på gång? Du kanske känner dig trygg med att själv utföra mindre elinstallationer som till exempel att installera ett eluttag eller en lampa på ett säkert sätt. Det är tillåtet, men innan du börjar finns det en hel del att tänka på.

Det är nämligen lag på att installationer ska utföras av en behörig elektriker för att undvika att det hela går riktigt illa. Större installationer, installationer från eller till elcentral samt omdragningar av kablar måste beräknas på flera olika sätt samt monteras och installeras på säkert sätt av en behörig elektriker för att inte riskera person- eller materialskada. Har du dock med dig en behörig elektriker som observerar, dokumenterar och godkänner en installation är det tillåtet.

Att tänka på innan kabeldragning

drar elVid påbörjan av kabeldragning finns det flera saker att se över och ta upp med din elektriker. Ska dragningen ske inomhus eller utomhus? Påverkar till exempel val av kabel och IP-klass gällande dosor övrigt material på något sätt? Är själva installationen infälld eller utanpåliggande? Det är viktigt att fundera över val av installationsmaterial med tanke på olika installationstekniker. Är du osäker på vilken kabel du bör använda dig av för den specifika uppgiften är det viktigt att rådfråga framför allt en behörig elektriker eller eventuellt en kunnig försäljare istället.

Det kan exempelvis behövas nya rör eller anpassade rotdosor om du vill undvika att behöva öppna väggar eller tak. Det kan ändå behöva bilas och spåras in i väggen om materialet är hårt, t.ex. tegel eller betong. Det kan beroende på installationsmiljö behövas antingen klammer, rör eller utanpåliggande dosor. Det finns en hel del material att välja mellan på https://www.elkatalogen.se/elinstallation/brytare-uttag/eljo-renova.html där du också kan hitta rätt brytare eller uttag som passar för uppgiften. Se till att de har rätt IP-klass och sitter i jämn och bekväm höjd. Att välja rätt stickkontakter och strömbrytare är viktigt i ett välfungerande hem. Även i sommarstugan bör man följa reglerna och inte fuska med elen även om det kan kännas lockande för den händige.

Våtrum och elcentral

Ska du renovera i våtrum eller elcentral är det endast behörig elektriker som gäller. Att ignorera regler kan medföra stora risker och leda till allvarliga skador. På Elsäkerhetsverket kan du som privatperson läsa mer om vilka elinstallationer du får och inte får utföra som privatperson.