Sommaren står för dörren och många semesterfirare inleder gärna sina lediga dagar med diverse byggprojekt och vanligast är att bygga altaner – och ska man ge sig på ett sådant byggprojekt finns en hel del saker att tänka på och en del regler att ha koll på för att byggen ska bli så bra som möjligt.

19127421-vintage-grey-wooden-planks-backgroundAtt bygga altan med räcke är något som de flesta ger sig i kast med under sommarmånaderna och för att bygget ska bli så bra som möjligt finns en hel del saker att ha koll på. Både när det kommer till själva bygget och regler kring vad som gäller när man bygger altaner. Men för att göra bygget så enkelt som möjligt är det bra om man börjar med att planera själva bygget. Ska altanen vara en bit ovan mark kan det vara en god idé att titta närmare på om man ska sätta räcke runt altanen som skydd och då också tänka ut vilken typ av räcke man vill bygga. Ett med kraftig stomme av underhållsfri metall är till exempel att föredra då det inte kräver just underhåll på samma vis som ett träräcke. Sådana räcken kan köpas hos Wernamodesign, http://wernamodesign.se/produkt/altanracke-nydala-15/, där det även finns bland annat spaljéer och andra saker till altanen. Men sådana detaljer är bra om man spar tills att själva altanbygget är klart, annars är det lätt att köpa på sig en massa saker som man sedan inte har användning för.

Tips till altanbygget

Något att tänka på är att kolla så man uppfyller alla regler som krävs när det kommer till ett altanbygge. De flesta finns att hitta hos Boverket som listar allt man behöver tänka på om bygglov och annat som kan vara bra att ha koll på. Ett annat bra tips är att läsa på ordentligt innan man börjar sitt altanbyggprojekt. Hos bland annat Vi i villa finns massor av artiklar med goda råd om altanbyggen och saker att tänka på när det kommer till val av virke, placeringen av altanen och saker man ska vara extra noga med under byggets gång. I denna video kan du också få en del bra tips: