En av Sveriges populäraste, och mest nischade, inredningsbloggare är Paulina Draganja. Hon bloggar nästan enbart om förvaringslösningar, och har också gett ut en bok i ämnet. Å andra sidan är det här med förvaring ett outtömligt ämne.

Paulina Draganja är en bloggare som många följer, men som kanske ingen egentligen önskar att de behövde följa. Det är inte menat som kritik mot Draganja, snarare tvärt om. Hennes blogg heter Förvaringsdrottningen, och handlar om just förvaring. Ursprungligen var bloggen ett rent hobbyprojekt, men idag kan hon försörja sig på den. Det beror på att många av hennes läsare skickar in både tips och frågor inom ämnet förvaring. Hon framhåller också att man aldrig blir klar med förvaringen, nya behov uppstår ständigt, och då gäller det att hitta lösningar för dem.Shoppingkassar

Hennes bästa tips är följande:

  1. Förvara grejer under sängen. Köp en låda med hjul och viklock, och förvara saker som det är viktigt att ha lättåtkomligt, som kläder eller sänglinne, i den. Lådor av denna typ finns på Ikea, Clas Ohlson och många andra butiker.
  2. Utnyttja insidan av dörrarna till garderober, förråd och klädkammare. Där kan man förvara exempelvis sjalar, smycken eller skor.
  3. Lägg inte allting i en stor låda, utan dela upp förvaringen i flera mindre lådor, väskor eller fack. Då blir det lättare att hitta det du behöver, när du behöver det, och alla prylar hamnar inte i en enda röra.
  4. Sätt upp extrakrokar på väggarna, så att gäster kan hänga sina jackor där när de är på besök. Extra krokar är inte i vägen när de inte behövs, till skillnad från en extra tamburmajor.
  5. Använd de möbler du redan har. Lägg sådant du inte vill ha framme på nattduksbordet eller soffbordet. Eller skruva fast små krokar på undersidan av en trägalge och häng småsaker, som örhängen, på krokarna.
  6. När du blir sugen på att köpa något, fundera på hur du ska förvara det. Om du inte kommer på något svar – köp det inte.
  7. Om ni är flera i hushållet: se till att alla vet var sakerna finns. Det är inte bra om enbart en person vet var allting finns, och därför blir den som både plockar fram och plockar undan det som behövs.

Ekonomi och förvaring

Över huvud taget visar Paulina Draganja att ekonomi går hand i hand med bra förvaring. Bättre ordning gör att man inte tappar bort saker och behöver ersätta dem. Ett viktigt tips hon ger är också att inte lägga pengar på en dyr lösning så fort man kommit på den, utan att först pröva med ett billigt alternativ, för att se om det över huvud taget är en bra idé.

Testa att ta en kartong, skriv ”post” på den och ställ den i en hylla under en vecka. Hamnar posten där i stället för på bordet? Bra, då kan du köpa en snyggare lösning om du vill. Börja inte med att lägga ut en massa pengar för att lösa förvaring, testa din tanke först.

Tänk också på att det tar lite tid att etablera nya rutiner. Så bara för att inte all post hamnar i lådan betyder det inte att det är en dålig idé.